Evo ko je buduća HDZ-ova premijerka HNK Marija Buhač: Nema političkog iskustva

Nakon što je lider HDZ-a Dragan Čović najavio da će Vladu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) prvi put predvoditi žena te se njeno ime mjesecima držalo pod velom tajne i budilo brojne špekulacije, danas je iz te stranke javno obznanjeno da će to biti Marija Buhač.

HDZ-ov član pregovaračkog tima za formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Tomislav Martinović je danas u Mostaru kazao da su pregovori o formiranju nove vlade u tom kantonu pri samom kraju, te da će novu parlamentarnu većinu sa HDZ-om činiti SDA i SDP.

Također je na pitanje portala Klix.ba konačno otkrio i ime nove premijerke o kojoj se mjesecima u javnosti nagađalo.

“HDZ BiH će predložiti Mariju Buhač za premijerku koja će imati zadaću da sastavi novu Vladu HNK”, rekao je Martinović.

Podsjetimo da je lider HDZ-a Dragan Čović najavio osvježenje u redovima HDZ-ove političke scene, a upravo je buduća premijerka prema dostupnih informacijama bez političkog iskustva.

Marija Buhač trenutno rukovodi Sektorom za zdravstvo u Zavodu zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona, a prema biografiji na službenoj stranici tog zavoda pored bogatih referenci, nema političkog iskustva.

Buhač je djevojački Gagro, te kćerka poduzetnika i nekadašnjeg čelnika HDZ-a BiH u HNK Rafaela Gagre i ranije je bila aktivna u Mladeži HDZ-a BiH.

Ona je svoju karijeru započela 2006. godine u Zavodu zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona kao stručni saradnik za plan i analizu, a na čelo tog odjela je zasjela 2013. godine, da bi dvije godine kasnije zauzela rukovodeću poziciju u Uredu kontrolinga u ZZO HNK te 2017. godine preuzela rukovodstvo Sektora za zdravstvo u ZZO HNK gdje je i danas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *