Smajić (SBiH): Bilo bi korektno da kažu da vladajuća koalicija ne postoji “kako bi krenuli u fromiranje nove većine”

S obzirom na situaciju da SNSD i HDZ ne podržavaju NIP i na to u Dom naroda gdje prethodno nijsu podržao tri zakonska rješenja jer su protiv bili iz SNSD-a, delegat Džemal Smajić (Stranka za BiH) kratko je delegatima iz vladajućih stranaka poručio da bi bilo korektno da kažu da vladajuća koalicija ne postoji “kako bi krenuli u fromiranje nove većine, da građani ne budu taoci ove farse koju imamo na državnom nivou”.

Zbog protivljenja delegata iz HDZ-a i SNSD-a, Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije usvojio delegatsku inicijativu Kemala Ademovića (NiP) čiji je cilj bio barem ublažavanje problema nedostatka policijskih službenika u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine.

Inicijativom se od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a posebno od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, traži hitno pokretanje procedure za proširenje kapaciteta Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova za minimalno 100 polaznika u roku od tri mjeseca od dana usvajanja inicijative.

S obzirom na ovakvo stanje i da Agencija za usavršavanje i školovanje policijskih službenika ima kapacitet 150 kandidata čije školovanje traje sedam mjeseci, prostom matematikom je vidljivo da bi trebale tri i po godine da se ovaj deficit popuni pod uvjetom da ova Agencija radi samo za potrebe Granične policije, a da niko ne ode u penziju – pojasnio je Ademović, koji je prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda.

Istakao je da, s druge strane, postoji najava da od 2024. do 2026. godine dolazi do smjene generacija u svim agencijama te će se stanje značajno usložniti i deficit će biti nenadomjestiv.

– Zato sam uputio inicijativu da se u Agenciji poveća kapacitet sa 150 na 250 polaznika, iako i ovo neće biti dovoljno – dodao je Ademović.

No Dragan Čović, drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i lider HDZ-a, odgovorio je da podržava inicijativu, ali ne u Domu naroda.

– Ako smo pozicija u vlasti, ne vidim razloga da Vijeće ministara BiH kroz svoju strukutru ne donosi odluke koje su nužne oko popune, obrazovanja kadrova. Kad je direktor Granične policije BiH bio Zoran Galić, raspravljali smo o hiljadama onih koje treba uposliti, kada smo imali migrantski pritisak. Tada smo govorili i o zakonu. To nismo uradili. Podržavam inicijativu, ali ne u našem domu, na ovom mjestu – dodao je Čović.

Ademović je odgovorio da bi i mogao prihvatiti diskusiju Čovića, ali je činjenica da je izvještaj o radu Granične policije Bosne i Hercegovine iz juna ove godine, u kojem se govorilo o problemu kadrova, razmatran u Vijeću ministara koje onda treba imati i plan postupanja za alarmantnu situaciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *