Erdogan: Uspostaviti nezavisnu Palestinu u granicama iz 1967. s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom

Trajni mir na Bliskom istoku može se postići samo ako se pronađe konačno rješenje za palestinsko-izraelsko pitanje, kazao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

– Neophodno je uspostaviti nezavisnu i geografski integrisanu palestinsku državu zasnovanu na granicama iz 1967. godine, sa istočnim al-Qudsom kao glavnim gradom. Sve dok kasnimo s tim, naš region neće moći da se oslobodi spirale sukoba, krvoprolića i suza. Mora se izbjeći svaki korak koji može eskalirati napetost, izazvati još krvoprolića i pogoršati probleme u regiji – kazao je Erdogan, nakon današnjeg sastanka sa austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom.

Jedna od tema o kojima su razgovarali bila je i trenutna situacija na Bliskom istoku, kao i rusko-ukrajinski sukob, saopćeno je iz Kabineta predsjednika Turske.

Turski predsjednik i austrijski kancelar nakon sastanka u predsjedničkom kompleksu održali su zajedničku konferenciju za novinare.

Erdogan je pozvao sve utjecajne aktere u regiji da ulože ozbiljne napore za mir na Bliskom istoku u jeku eskalacije tenzija između Izraela i Palestine.

– Pozivamo sve utjecajne aktere u regionu da preuzmu odgovornost za uspostavljanje mira, djelujući po principu da nema gubitnika u pravednom miru – rekao je Erdogan.

Poručio je da se mora izbjeći svaki korak koji bi mogao eskalirati tenzije, izazvati još krvoprolića ili pogoršati probleme u regionu.

– Dolijevanje ulja na vatru, gađanje civila i civilnih naselja neće koristiti nikome – rekao je Erdogan i pitao gdje su ljudska prava u ovim trenucima kada u Gazi nema opskrbe vodom i strujom.

FOTO: tccb.gov.tr

Ističući kako Turska trenutno ulaže napore da pronađe način kako posredovati između Izraela i Palestine, Erdogan je naglasio da je želja Turske da se sukob što prije okonča.

Turski predsjednik Erdogan je rekao da će o regionalnim temama uskoro odvojeno razgovarati i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterresom. Dodao je da nastavlja razgovore i s čelnicima zaljevskih zemalja.

Skrećući pažnju na historijsku prirodu posjete koja se održava na nivou kancelara posle 22 godine, Erdogan je rekao:

– Iskreni dijalog koji smo uspostavili sa predsednikom Austrije Alexanderom Van der Bellenom i gospodinom kancelarom je zaista utro put za novu stranica u odnosima Turske i Austrije. Dijelimo zajedničku volju za jačanjem naših odnosa. Shodno tome, naglasili smo tokom našeg sastanka da se posjete na visokom nivou trebaju nastaviti.

Ukazujući na duboko ukorijenjenu historiju odnosa Turske i Austrije, Erdogan je rekao kako će sljedeće godine obilježiti 100. godišnjicu Sporazuma o prijateljstvu između Turske i Austrije i 60. godišnjicu Sporazuma o zapošljavanju radnika.

– Zajednički ćemo obaviti neophodne radove kako bismo uredno obilježili ove godišnjice – kazao je turski predsjednik.

On je dodao i da su tokom sastanka austrijski kancelar i on razmijenili i mišljenja o odnosima Turske i Evropske unije.

– Već je dobro poznato da smo iskreni u pogledu unapređenja naših veza sa Evropskom unijom i da smo u tom pogledu potvrdili volju naše zemlje. Međutim, ne možemo vidjeti isti stav sa strane Evropske unije. Integracija Evrope će biti završena tek nakon punopravnog članstva Turske u Uniji. Posebno sam naglasio, u ovom trenutku, da nećemo prihvatiti nikakvu alternativu punopravnom članstvu – podvukao je Erdogan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *