Propala sjednica Predstavničkog doma: SNSD imao jedan uslov koji Trojka i SDA nisu prihvatili

Sjednica Predstavničkog doma BiH je odgođena s obzirom na to da politički predstavnici ne mogu da se dogovore o dnevnom redu. Naime, Trojka uz podršku SDA ne želi glasati za projekat u RS-u nakon što je SNSD bespotrebno oborio uvesti privilegije za porodilje u institucijama.

Na proširenom kolegiju Predstavničkog doma BiH, čija je sjednica trebala početi u 13 sati, došlo je do neslaganja o dnevnom redu zbog čega je odgođeno održavanje sjednice, koja bi trebala biti zakazana ponovo najkasnije do kraja mjeseca.

SNSD je zatražio da najavljene tačke dnevnog reda budu objedinjene u jednu, međutim iz Trojke se s tim nisu složili zbog toga što ne žele glasati za tačku koja se tiče RS-a. Riječ je o davanju saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o finansiranju koji je zaključen između Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Evropske investicione banke i tiče se Projekta medicinskog kompleksa Banja Luka).

Projekat su finansijeri prihvatili i nema nikakvih zakonskih prepreka da bude usvojen, no ono što ističu Predrag Kojović, zastupnik iz Naše stranke i Denis Zvizdić, dopredsjedavajući tog doma iz Naroda i pravde, a uz podršku SDA-ovog zastupnika Safeta Keše, oni ne žele podržati projekat. Razlog za to je obaranje važnih zakona na Domu naroda.

Kojović je istaknuo Zakon o radu u institucijama gdje su predviđene privilegije za porodilje, a koji je SNSD bespotrebno oborio na Domu naroda. Osim toga, kazao je i da je ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić na crnoj listi SAD-a, što je još jedan razlog za neprihvatanje projekta.

Šefica kluba poslanika SNSD-a Sanja Vulić mu je odgovorila da projekat ne vodi Šeranić, nego Milenko Dulić i da zbog navedenih razloga ne trebaju ispaštati građani RS-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *