Rusija u pokušaju napada na Avdivku pretrpila kolosalne gubitke tenkova i oklopnih vozila

Rusija je navodno u srijedu pretrpjela velike gubitke u opremi u bici za grad Avdiivku u istočnom Donbasu koji drže Ukrajinci i izgubila je ukupno 990 vojnika, 42 tenka i 32 artiljerijska sistema u jednom danu, prema kijevskoj vojsci.

Videozapisi koji kruže društvenim medijima pokazuju ono što je jedan online komentator opisao kao pokušaj ruskih kamikaza” a zauzmu većinom uništeni grad, što je rezultiralo uništenjem velikog broja ruskih tenkova i opreme od ukrajinske artiljerije.

Ruske snage pokrenule su lokalizirane ofanzivne operacije u području Avdiivka u Donjeckoj oblasti u utorak, saopćio je istraživački centar Instituta za proučavanje rata (ISW).

Avdiivka, koja je prije rata imala najmanje 30.000 stanovnika, nalazi se oko 90 kilometara južno od Bahmuta i sjeverno od Donjecka koji su okupirali Rusi. Oko 2000 civila ostalo je u gradu koji je na prvoj crti sukoba u Donbasu od 2014., kada je predsjednik Vladimir Putin nezakonito pripojio južni poluotok Krim od Ukrajine, a proruski separatisti u istočnim regijama Donjecka i Luganska počeli su se boriti protiv kijevskih snaga.

Područje je poprište intenzivnih borbi otkako je Kijev početkom juna pokrenuo protuofanzivu.

Video razaranja objavio je račun Jay in Kyiv na X, povezan s dobrotvornom zakladom Serhiy Prytula koja prikuplja novac za kupnju opreme za ukrajinsku vojsku.

“Jedan od mnogih videa koji proizlaze iz nečega što se svodi na pokušaj ruskih kamikaza da zauzmu većinom uništeni grad Avdiivka. Rusi ga upravo probijaju kroz minska polja, što je koštalo 35 tenkova i 91 oklopni transporter samo jučer. Više od godinu dana postoji opasnost da Avdiivka može biti okupirana, ali sada se situacija naglo pogoršala”, rekao je Vitaliy Barabash, šef uprave Avdiivka, novinskoj agenciji Agence France-Presse (AFP) ranije ovog tjedna.

Geolocirane snimke od 10. i 11. oktbora potvrđuju da su ruske trupe napredovale jugozapadno od Avdiivke u blizini Sievernea i sjeverozapadno od Avdiivke u blizini Stepova i Krasnohorivke, rekao je ISW.

Ukrajinski Glavni štab također je izvijestio da je grupacija do tri ruska bataljona uz podršku tenkova i oklopnih vozila pojačala napadne operacije u blizini Avdijevke.

Prema brojkama koje je ukrajinski Glavni štab objavio na Facebooku u četvrtak, 42 ruska tenka uništena su u posljednja 24 sata, čime su ukupni gubici ruskih tenkova od početka rata prošle godine porasli na 4905. Nezavisni izvori iznose brojke koje su konzervativnije od kijevskih, a Rusija ne objavljuje podatke o svojim vojnim gubicima.

Nije jasno koliko je tenkova uništeno u sukobima u Avdiivki.

“Geolocirani snimci pokazuju da su ruska osvajanja oko Avdiivke koncentrirana jugozapadno od Avdiivke, a ruske snage nisu dovršile operativno okruživanje naselja i vjerojatno će se boriti da to učine ako im je to namjera”, rekao je think tank.

Dodaje se da je Avdiivka također notorno dobro utvrđeno i branjeno ukrajinsko uporište, što će vjerojatno zakomplicirati sposobnost ruskih snaga da priđu ili potpuno zauzmu naselje.

“Kao što je ISW ranije procijenio, ruske snage vjerovatno namjeravaju izvršiti napade u području Avdiivke kako bi zaposlile ukrajinske snage i spriječile ih da se premjeste na druga područja fronte. Međutim, ukrajinski dužnosnici već su identificirali napad na Avdiivku kao rusku operaciju skretanja pažnje i malo je vjerovatno da će neopravdano angažirati ukrajinsko ljudstvo na ovoj osovini”, navodi se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *