Dodik ne može da sakrije ljutnju: Sud u Sarajevu je antisrpski i muslimanski, idem na ročište jer…

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da “sutra ide na ročište u Sarajevo da brani Republiku Srpsku, jer nema pravo da se povuče, te smatra da je to prilika da se RS oslobodi Sarajeva i Bosne i Hercegovine”. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti Dodika i i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika iz Krivičnog zakona BiH.

– Јa tamo idem da branim RS, a moja lična sudbina je manje važna i na tu temu ću imati nešto da kažem, bit ću u prilici, vjerovatno, jednog dana. Sutra očekujem potpunu degradaciju prava, Ustava BiH, svega što ima smisla u ovom procesu. RS će veoma jasno i odlučno odgovoriti na ovu farsu. Mi ćemo provesti nekoliko važnih aktivnosti u tom pogledu i mislim da je ovo prilika da se RS oslobodi Sarajeva i BiH. Zato ću se ja sutra braniti kao predsjednik RS-a, a ne kao Milorad Dodik. Predsjednik RS-a ide na to namješteno suđenje u Sud da pokaže koliko je ono antiustavno i antipravno, koliko je ono muslimansko i antisrpsko, i koliko je taj sud mjesto za šikaniranje Srba i njihov politički progon. Sud je neprijateljsko mjesto za Srbe i za to je i napravljen – istakao je Dodik.

On je u izjavi za Srnu rekao da je pozvan sutra u “antiustavni sud na osnovu antiustavnog tužilaštva koje je podnijelo nerazumljivu optužnicu koja inkriminiše djelo koje ne postoji”.

– Pojavit ću se na tom ročištu, a moj motiv je isključivo da upotpunim taj cirkus koji ima svoju genezu od američkog ambasadora Michaela Murphyja preko neizabranog stranca Christiana Schmidta pa preko muslimana tužioca do muslimana sudije /Јasmine Ćosić Dedović/ koji bi trebao navodno da bude objektivan vršilac pravde i prava jednako onako kao što je bio “objektivan” kada je branila Nasera Orića za egzaktna krivična djela ratni zločin – istakao je Dodik.

On je ocijenio da je “Dedović ostrašćeni srbomrzac, željna osvete i da je čekala svoju priliku da pokaže da godine “usavršavanja u pravu” nisu bile uzaludu, jer je konačno stranac nametnuo zakona, a ona ga je zgrabila da po njemu sudi i pokaže svoje “vrhunsko pravničko znanje””.

– Na stranu to što u Ustavu BiH jasno piše da zakonodavnu aktivnost u BiH vrši samo Parlamentarna skupština, tom sudiji i pravniku važnije su nametnute norme neizabranog stranca nego ustav njene zemlje i zato je ta BiH neodrživa što pokazuje i ona sama. S toga će i ovaj postpuak pokazati i dokazati koliko je ta BiH neodrživa – rekao je Dodik, upitavši koja je to i kolika mržnja da bi struku upotrijebio da se svetiš kako to čini ta sudija muslimanka koja je dočekala da bude servilna.

On je upitao i kako je moguće da neko bude pravnik i prihvati da neizabrani stranac potpiše norme i prihvati da po njima postupa.

– Zar je to moguće? Biti u osnovi pravnik, sudija, i to prihvatiti. Kakva je to sud?! Kakve su to nazovi sudije i tužioci!? Čemu i u ime koga oni provode postupak? Zar je moguće niže pasti u pravničkoj i svakoj drugoj struci kao u ovom slučaju!? Na stranu i to što su poziv za moje pojavljivanje pred Sudom prvo objavili muslimanski mediji, pa tek onda sam dobio ja taj poziv ili to što je ona kao sudija dotjerivala optužnicu po svome, njoj je sada bitno da je uspjela da osigura da me vidi uživo u Sudu vjerovatno u nastojanju da navodno suzbije mržnju a da pokaže da ona radi glavni i ozbiljan muslimanski posao sudeći neprijateljima iz Republike Srpske – rekao je Dodik.

Predsjednik Republike je naveo da je Dedović dio udružene kriminalne grupe, dokazani antipravnik i antisudija musliman osvetničkih nagona i ne bira povod i razlog za osvetu prema Srbima i to su pokazali i onda kada je oslobađala Nasera Orića od zločina koje je počinio kada je ubio sudiju i kada je komandovao jedinicima koje su malom Slobodanu Stojanoviću rasporile utrobu, a ona smatrala da je to vrhunsko djelo i da treba to da zaštiti.

– Ona je, zajedno sa Schmidtom, Murphyjem i engleskim klovn ambasadorom, egzekutor ove kriminalne grupe, a sud u Sarajevu je Frankeštajn, inkvizicija prema Srbima, izmišljeni sud koji ni po Ustavu BiH nema osnova da postoji, ali postoji. Džaba pravo i slovo prava, važno je šta kaže američki ambasador, neizabrani stranac i poltroni muslimani koji to prihvataju da bi se obračunali sa RS-om – rekao je Dodik.

On je dodao da frustrirani i beskarakterni američki ambasador Murphyi misli da svi mi treba da se tresemo i samo da izvršavamo njegove naloge.

– On mene optužuje čak za neku vrstu korupcije, dok u SAD-u pretresaju kuću predsjednika Joea Bidena, tražeći dokaze o korupciji koju je izvršila njegova porodica primajući novac iz Ukrajine. Kažu da je najgora vrsta krivičnog djela primanje mita od druge Vlade u SAD-u. To je trenutno najpoznatija afera u Americi. I onda dođe Murphy i nama drži predavanje o korupciji i kaže – eto Dodik je u korupciji.

A, Dodik ide na Sud zato što ne poštuje nedjelo Murphyja i Schmidta. Pa kažu – pošto si vršio svoju dužnost predsjednika RS-a, potpisao ukaz, ideš na sud, jer ti je to zabranio neki koji nema ovlaštenja da ti to zabranjuje, neko koga podržava američki ambasador i pokušava da ga nametne kao apsolutni autoritet, a američki predsjednik će se pozvati na imunitet i on neće odgovarati. Zamislite kolika je to moralna hipokrizija, moralno posrnuće, da jedan takav ambasador, čijeg predsjednika optužuju za korupciju najvišeg stepena, sada ovdje drži moralne pridike o korupciji i nekim drugim stvarima – naveo je Dodik.

Pošto 20 godina nisu mogli da dokažu ništa o Miloradu Dodiku, rekao je on, onda su sada namjestili priču “Dodik ne poštuje Schmidta”. On je naglasio da je počastvovan činjenicom da ne poštuje Schmidta.

– I zato imam u sebi dovoljno energije i želje da se pojavim na tom sudu i raskrinkam sve ovo o čemu sam govorio. Naravno, oni su, pišući optužnicu protiv mene, već donijeli i presudu. Znam ja to, nije mi to problem. Ali ćemo to da raskrinkamo do najnižeg nivoa. Kako je moguće da jedan sud prihvati da postupa po odredbama koje nameće stranac koji nema ovlaštenje za to? Јedino Parlamentarna skupština može donositi zakone. Nema mogućnosti da neko drugi to uradi. To govori da svi oni zakoni koje je nametnuo visoki predstavnik nisu ustavni. Ali, eto, oni računaju da sila Boga ne moli, pa misle da mogu da se obračunavaju kako oni misle da treba. Važno je da Sud sluša američkog ambasadora i da ovu gospodu poput Murphyja promoviše do mjere da izvršava svaku njihovu želju i svaki naum. Da li će Sud u tome uspjeti – vidjet ćemo. Za takve monstrume kao što je taj sud i taj sudija uvijek se nenadno pojave događaji koji ih raskrinkaju. Da li je to ovaj događaj, vidjet ćemo. Јa ću se potruditi da pokažem da jeste. Na sceni je opći, po njima, završni sad ili nikad napada na RS i Srbe s jasnom namjerom da predsjednika RS-a zatvore u zatvor i zabrane mu politički rad. Upravo to – zabrana političkog rada – govori o tome da je ovo čisti montirani politički proces – naglasio je Dodik.

On je podsjetio da su pojedini dušebrižnici u RS-uz odmah potrčali da viču “nije Dodik Republika Srpska”, što je tačno, ali Dodik jeste izabrani predsjednik RS-a i ono za šta ga jure činjeno je u toj funkciji.

– Dakle, potpisom ukaza o proglašenju zakona koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske. Da nisam potpisao taj ukaz RS bi ostala trajno osramoćena, osakaćena, a njen predsjednik kukavica. Naravno svi znaju da ja to nisam. Niti sam kad bio kukavica, niti sam to danas, niti ću ikad biti – poručio je Dodik.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnica protiv Dodika i Lukića 11. augusta, a Sud BiH potvrdio ju je mjesec poslije.

Dodik je potpisao ukaz o proglašenju zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS-a te ukaz o proglašenju zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na području RS-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *