NiP Centar: Predat ćemo krivične prijave protiv Mandića zbog opstrukcija

Poručuju da ostaje da se vidi da li će načelnik i ovaj put kršiti zakone države Bosne i Hercegovine samo da bi zadržao fotelju

Općinsko vijeće Centar je na današnjoj sjednici s većinom glasova donijelo odluku da se pomjeri datum održavanja referenduma za opoziv načelnika za 26. novembar ove godine.

– Nažalost, ova odluka je bila iznuđena od strane načelnika koji već tri mjeseca opstruiše održavanje referenduma, ali većina u Općinskom vijeću je po četvrti put potvrdila šta misli o (ne)radu načelnika i omogućila građanima da svoj sud daju u ovom demokratskom činu – saopćili su iz NiP-a Centar.

Poručuju da ostaje da se vidi da li će načelnik i ovaj put kršiti zakone države Bosne i Hercegovine samo da bi zadržao fotelju.

– U slučaju toga, i o tome će predstavnici Općinskog vijeća upoznati nadležne relevantne bosanskohercegovačke institucije svih nivoa, tako što će već sutra biti predata krivična prijava protiv načelnika za opstrukcije i eklatantne primjere kršenja niza zakona. Za nadati se da će i Tužilaštvo, kao i Ustavni sud FBiH koji je razumio potrebu da proces okonča u što kraćem vremenskom roku, krenuti istim putem i ispitati navode iz krivične prijave. A Ustavni sud FBiH je potvrdio da je cijela procedura postupka opoziva provedena u skladu sa zakonom, iako je načelnik mjesecima tvrdio da je prilikom donošenja odluka prekršeno niz procedura. Vijeće je usvojilo i dva zaključka prema kojima se od načelnika traži da postupi u skladu s preporukom eksterne revizije kada su u pitanju ugovori o djelu, ali i zaključak kojim se donosi moratorij na zapošljavanje s obzirom da načelnik nije ispoštovao upravnu mjeru – naveli su iz NiP-a Centar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *