Ponovo prolongiran referendum o opozivu načelnika Mandića: Novi termin krajem novembra

U Sarajevu je danas održana vanredna sjednica Općinskog vijeća Centar na kojem je donesena odluka o prolongiranju referenduma za opoziv trenutnog načelnika Srđana Mandića.

Referendum je ovoga puta prolongiran za drugu polovinu novembra.

Među prvima su se oglasili iz Naše stranke:

“Kada provodite referendum za opoziv, nakon opoziva, pod uslovom da on uspije, neophodno je organizirati vanredne izbore za načelnika. Međutim, ako ste prinuđeni vanredne izbore organizovati u izbornoj godini, u tome vrlo vjerovatno nećete uspjeti.

Zakon nije izričit u tom smislu, ne kaže eksplicitno da li je u izbornoj godini moguće ili ne organizovati vanredne izbore. Kreatori priče o opozivu, dakle NiP-ov općinski odbor u Centru, sa stalnim prolongiranjem opoziva žele nas dovesti u situaciju da se vanredni izbori ne mogu organizovati kako bi oni, nakon opoziva, pod uslovom da uspiju smijeniti načelnika Mandića, imenovali svog v. d. načelnika i gotovo godinu dana, do redovnih izbora, arčili novac građana kako im se prohtije.

Mi ne sumnjamo da će se građanke i građani odlučiti za ostanak načelnika Mandića, ali dužni smo upozoriti na tendenciju Općinskog odbora Naroda i pravde u Centru da gotovo na godinu dana zarobi Općinu i novac građana i sve nas drži kao taoce vlastite neodgovorne politike”, navode iz Naše stranke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *