Putin razgovarao sa Netanyahuom: Rusija radi na postizanju mirnog rješenja u Izraelu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i premijer Benjamin Netanyahu razgovarali su telefonom o sukobima koji su u toku na teritoriji Izraela.

“Ruski lider telefonom je razgovarao sa izraelskim premijerom. Razgovor je bio usmjeren na kriznu situaciju nastalu ozbiljnom eskalacijom izraelsko-palestinskog sukoba. Predsjednik Rusije izrazio je iskreno saučešće porodicama i prijateljima ubijenih Izraelaca i naglasio je da snažno osuđuje bilo kakve postupke čija su meta civilno stanovništvo”, navodi se u saopćenju Kremlja.

Ističe se da je Putin upoznao Netanyahua o koracima koje Rusija preduzima za normalizaciju situacije i sprečavanje dalje eskalacije i humanitarne katastrofe u Pojasu Gaze.

U saopćenju se napominje da je ruski lider obavijestio Netanyahua o ključnim tačkama svojih ranijih razgovora sa liderima Palestine, Egipta, Irana i Sirije.

“Putin je potvrdio spremnost Rusije da nastavi sa radom na okončanju sukoba i postizanju mirnog rješenja kroz političke i diplomatske načine”, dodaje se u saopćenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *