Ključa nezadovoljstvo unutar State Departmenta zbog podrške Izraelu: Neki službenici su plakali

Pristup predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joe Bidena izraelsko-palestinskoj krizi podstakao je rast tenzija unutar State Departmenta koji je najviše uključen u vanjsku politiku.

Zvaničnici su za američki HuffPost rekli da državni sekretar Antony Blinken i njegovi najviši savjetnici zanemaruju široko rasprostranjenu internu frustraciju. Neki službenici odjela rekli su da se osjećaju kao da Blinken i njegov tim nisu zainterosavani za savjete vlastitih stručnjaka jer se fokusiraju na podršku izraelskoj operaciji u Gazi, gdje je sjedište palestinske militantne grupe Hamas.

“U osnovi se sprema pobuna unutar države na svim nivoima”, rekao je jedan zvaničnik State Departmenta.

Od Hamasovog terorističkog napada 7. oktobra na Izrael, u borbama u regionu je ubijeno više od 4.000 ljudi, a Izrael priprema kopnenu invaziju na Gazu za koju se očekuje da će odnijeti još desetine hiljada života.

Biden i Blinken kažu da žele pomoći Izraelu da odlučno porazi Hamas, ali da ne žele vidjeti patnju među običnim stanovnicima Gaze ili širi regionalni sukob. Obojica su nedavno posjetili Izrael, a Blinken daje prioritet pokušaju otvaranja granice između Gaze i Egipta kako bi se omogućila humanitarna pomoć u opkoljenom području i omogućio izlazak nekih civila.

Priprema se “depeša o neslaganju”

Dvojica zvaničnika izjavila su za HuffPost da diplomate pripremaju ono što se zove “depeša o neslaganju”, dokument u kojem se kritikuje američka politika koji se putem zaštićenog internog kanala šalje čelnicima agencije.

Takve depeše se u State Departmentu vide kao konsekventne izjave ozbiljnog neslaganja u ključnim historijskim trenucima. Kanal za neslaganje uspostavljen je usred dubokog unutrašnjeg sukoba tokom Vijetnamskog rata, a diplomate su ga od tada koristile da upozore da SAD donose opasne i samoporažavajuće odluke u inostranstvu.

Depeša stiže nakon što je Josh Paul, veteran službenika State Departmenta, najavio svoju ostavku u srijedu. Nakon više od decenije rada na sporazumima o oružju, rekao je, ne može moralno podržati poteze SAD-a da opskrbe izraelske ratne planove.

“U posljednja 24 sata, dobio sam ogromnu količinu informacija od kolega sa zaista ohrabrujućim riječima podrške i puno ljudi koji su rekli da se osjećaju isto i da im je jako teško”, rekao je Paul, čiji je odlazak prvi objavio HuffPost.

Paul je to opisao kao iznenađujuće: “Očekivao sam da me niko neće htjeti pipnuti štapom od tri metra zbog osjetljivosti bilo čega što ima veze s Izraelom.”

Službeni stav State Departmenta

Kontaktiran za komentar u četvrtak, predstavnik State Departmenta uputio je HuffPost na glasnogovornika agencije Matthewa Millera.

“Jedna od prednosti ovog odjela je što imamo ljude sa različitim mišljenjima. Podstičemo ih da iznesu svoje mišljenje. Naravno, predsjednik je taj koji određuje politiku, ali mi ohrabrujemo sve, čak i kada se ne slažu s našom politikom, da daju do znanja svom rukovodstvu”, rekao je.

Dodao je da je Blinken o tome govorio u više navrata, kada je rekao da pozdravlja one koji koriste kanale neslaganja.

“On smatra korisnim da dobije oprečne glasove koji se mogu razlikovati od njegovog mišljenja. On to shvata ozbiljno i to ga navodi na razmišljanje o svom stavu u smislu kreiranja politike. Biden i Blinken su javno govorili i o pravu Izraela da se brani i o svom očekivanju da će Izrael ‘poštovati međunarodno pravo'”, rekao je Miller.

Ključne odluke na najvišem nivou donose Biden, Blinken i nekolicina drugih. Ali, obični službenici State Departmenta uključeni su u niz drugih važnih i kontroverznih elemenata američkog odgovora na izraelsko-palestinsko nasilje.

U srijedu je američka misija pri Ujedinjenim narodima, državni kabinet, stavila veto na rezoluciju UN -a koju su podržale mnoge zemlje kojom se osuđuje svako nasilje nad civilima, uključujući Hamas, i odobrava humanitarna pomoć za Gazu. Država će također pomoći u administriranju dodatne vojne pomoći za Izrael i humanitarne pomoći Palestincima koju je Biden odobrio.

Kriza morala i gubitak američke reputacije

Osoblje State Departmenta pokušava istovremeno provoditi delikatnu diplomatiju, odgovarati na pozive Kongresa da pokažu ogromnu podršku Izraelu i poštovanje prema palestinskim životima, te upravlja globalnim bijesom zbog utiska da SAD pružaju pokriće za prekomjernu izraelsku silu.

Kolege u arapskim vladama govore zvaničnicima State Departmenta da su SAD u opasnosti da izgube podršku u njihovoj regiji za jednu generaciju, rekao je američki zvaničnik za HuffPost.

Nije jasno da li Blinken, koji se u srijedu vratio u Washington nakon petodnevnog putovanja po Bliskom istoku, tokom kojeg se sastao sa zvaničnicima u sedam zemalja, razumije krizu morala u svom odjelu.

“Postoji osjećaj unutar osoblja da sekretar to ne vidi ili da ga nije briga”, rekao je zvaničnik State Departmenta, rekavši da se osjećaj širi i na visokorangirane ličnosti u agenciji.

“I gotovo je sigurno da nije svjestan koliko je loša dinamika unutar osoblja. Zaista je prilično loše”, dodao je.

Nezadovoljstvo se manifestuje na različite načine. Jedan zvaničnik je opisao kolege kao “depresivne i ljute zbog svega toga”, dok je drugi rekao da neki zaposleni doživljavaju “rezignaciju”. Taj zvaničnik se prisjetio kako je kolega plakao tokom sastanka zbog njihovog stava “da izjave američke politike naglašavaju podršku Izraelu iznad života Palestinaca.”

Visoki zvaničnici State Departmenta privatno su obeshrabrili agenciju da koristi tri specifične fraze u javnim izjavama, objavio je HuffPost prošle sedmice: “deeskalacija/prekid vatre”, “prestanak nasilja/krvoprolića” i “vraćanje mira”.

U jednom odjeljenju, menadžer je rekao svom timu da znaju da osoblje sa velikim međunarodnim iskustvom nije zadovoljno Bidenovim planom, posebno osjećajem da će SAD učiniti malo da osiguraju suzdržanost Izraela, ali imaju male šanse da ga promijene, rekao je zvaničnik koji je bio prisutan na sastanku.

Strah od iznošenja suprotnog stava i kultura šutnje

Više zvaničnika je reklo da su čuli kolege kako govore o otkazu kao što je to učinio Paul. Jedan američki zvaničnik opisao je Paulovu odluku kao šok i veliki gubitak za odjel.

Ozbiljnost jezika u depeši o neslaganju i broj zvaničnika State Departmenta koji ga potpisuju pružit će sliku o tome koliko su zaposleni uznemireni zbog američkog odgovora na situaciju u Gazi i koliko je široko neslaganje s Bidenovom politikom ― i moglo bi utvrditi da li to zaista potiče promjenu kursa.

Takve depeše često privlače desetine ili čak stotine potpisa, a kanal neslaganja se smatra vitalnim načinom za podizanje suprotstavljenih stavova bez straha od odmazde jer državna politika zabranjuje odmazdu protiv onih koji ga koriste.

“Mislim da to čini razliku za više rukovodstvo”, rekao je Paul.

Ali, proces je ove godine bio pod prijetnjom, jer su republikanci u Predstavničkom domu nastojali da pristupe depeši o neslaganju pripremljenom usred Bidenovog povlačenja iz Afganistana.

“Napori da Kongres pribavi depešu o neistomišljenicima u Afganistanu otežava pričanje o takvim depešama općenito, a neke ljude tjera da dvaput razmisle”, rekao je Paul.

Profesionalci za globalna pitanja, posebno oni koji su povezani sa većinski muslimanskim svijetom koji se brinu da će biti meta, dugo su zabrinuti da budu viđeni kako zauzimaju stav prema Izraelu i Palestini.

Ta anksioznost je često utjecala na kreiranje politike, kaže Sarah Harrison, bivša službenica Pentagona i Ministarstva državne sigurnosti koja je sada u neprofitnoj kriznoj grupi.

“Ovo je okruženje koje su gajile i demokratske i republikanske administracije”, napisala je Harison nedavno na X.

“Ako radite u saveznoj vladi i dovodite u pitanje bilo šta što Izrael čini, bićete po strani i ućutkani”, dodala je.

Osoblje širom Bidenove administracije izjavilo je HuffPost-u da doživljavaju strah na poslu. Jedna osoba je rekla da postoji “kultura šutnje” oko izražavanja svojih stavova o Izraelu i Palestini, a druga je rekla da se osjećaju “sram” što rade u američkoj vladi u ovom trenutku.

Neki zaposleni u State Departmentu posebno krive za bujajuće nezadovoljstvo Blinkenovog zamjenik šefa kabineta za politiku, Toma Sullivana koji je brat Bidenovog najvišeg savjetnika na nacionalnu sigurnost, Jakea Sullivana.

Na sastancima na visokom nivou, Tom Sullivan se obično fokusira na pitanje šta Izrael želi ili naglašavanje njegovih potreba, rekao je američki zvaničnik za HuffPost.

Zaposleni se ne osjećaju ugodno da izazivaju Sullivana zbog čina njegovog brata, istakao je zvaničnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *