Izbori u Sarajevu: Stanovnici općine Stari Grad danas biraju načelnika

Prijevremeni izbori za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo bit će održani danas, 29. oktobra 2023. godine.

Odluka o organizaciji ovih izbora rezultat je zaključka Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, koja je utvrdila da je postupak opoziva bivšeg načelnika, Ibrahima Hadžibajrića, proveden u potpunosti u skladu sa zakonom.

Općina Stari Grad otvorit će 46 biračkih mjesta, osiguravajući tako neometano glasanje svojim građanima. Pravo učešća na Prijevremenim izborima za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo imaju dva politička subjekta, a ukupan broj registrovanih birača na području općine Stari Grad Sarajevo iznosi 36.195. Glasanje će se odvijati od 7 do 19 sati.,

Građani će danas imati priliku birati ispred dva kandidata – Irfana Čengića i Dženana Selimbegovića.

Predsjednica Općinske izborne komisije Stari Grad Nevzeta Mulalić potvrdila je da su se privele kraju redovne izborne aktivnosti s ciljem osiguravanja transparentnog izbornog procesa.

“Općinska izborna komisija Stari Grad je uložila znatne napore kako bi se osigurala adekvatna priprema i provedba Prijevremenih izbora. Provedena je obavezna edukacija za predsjednike i članove biračkih odbora i njihovih zamjenika, uključujući testiranje i certificiranje, a sve s ciljem osiguranja stručnosti i kvalitetnog vođenja biračkih mjesta na dan izbora. Također, završen je i proces akreditovanja posmatrača za nadgledanje izbornih aktivnosti izborne komisije, Centra za birački spisak, biračkih mjesta i drugih izbornih mjesta. Samo jedan politički subjekat, Socijaldemokratska partija BiH (SDP), podnio je zahtjev za akreditaciju svojih posmatrača, i to za njih deset. Nakon provjere predloženih kandidata, svi posmatrači su akreditovani”, izjavila je predsjednica OIK-a Mulalić.

Oni koji su zbog starosti, bolesti ili invalidnosti spriječeni da glasaju na biračkim mjestima, svoje pravo moći će ostvariti putem mobilnih timova.

Birači koji su zbog starosti, bolesti ili invalidnosti vezani za svoje domove, a koji su pravovremeno popunili obrasce i dostavili medicinsku dokumentaciju, imat će priliku glasati putem mobilnih timova. Komisija je primila 143 zahtjeva za ovakav način glasanja i formirali smo 7 mobilnih timova koji će obilaziti teren na dan izbora”, dodala je.

Podsjećamo, u Općini Stari Grad Sarajevo je 23. jula 2023. godine proveden referendum za opoziv općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića. Tog dana za opoziv je glasao 3.791 građanin Starog Grada, a protiv opoziva 1.050 građana. Centralna izborna komisija BiH usvojila je 17. augusta 2023. godine Odluku o opozivu općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, a 30. augusta 2023. godine Odluku o raspisivanju i održavanju prijevremenih izbora za načelnika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *