Predsjednica Europske komisije dolazi u BiH: Kreću li pregovori o pristupanju EU?

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u srijedu, 1. novembra, dolazi u Bosnu i Hercegovinu kada će se u Sarajevu susresti s članovima Predsjedništva BiH, nakon čega i s predsjednicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Riječ je o njezinom trećem posjetu našoj zemlji u tri godine, što pokazuje posvećenost Evropske unije za napredak BiH na europskom putu.

Predsjednica Evropske komisije u Bosnu i Hercegovinu stiže uoči Izvješća o napretku BiH u ispunjavanju preuzetih obaveza na europskom putu koji će biti objavljen 8. novembra.

Ona bi, prema najavama, tokom posjeta trebala iznijeti podatke o pretpristupnoj pomoći i financijskim detaljima koji će biti predstavljeni kao dio projekta kojem će BiH moći pristupiti.

BiH na europskom putu

Bosna i Hercegovina je od Evropske komisije još 2019. godine dobila popis od 14 prioritetnih zadataka koje naša zemlja treba ispuniti kako bi dobila kandidatskii status, odnosno kako bi otvorila pregovore.

BiH je proteklih mjeseci usvojila pet zakona s popisa od 14 prioriteta, ali politički predstavnici uglavnom su optimistični da će naša država ipak dobiti datum za početak pregovora kao dio šireg narativa EU u kontekstu rata u Ukrajini. Za otvaranje pregovora s BiH zalaže se veći broj članica EU-a, uključujući Hrvatsku, no tome se za sada se protive Njemačka i Nizozemska.

Vladajuća koalicija na državnoj razini u četvrtak je održala novi krug razgovora kako bi osigurala usvajanje još najmanje dva ili tri zakona u Parlamentu BiH do kraja mjeseca, a uoči dolaska predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.

Međutim, nisu se mogli dogovoriti oko toga gdje će biti sjedište prizivnog odjela Suda BiH. Ključni problem bio je hoće li sjedište prizivnog odjela državnog suda biti u Banjoj Luci, kako to traže vlasti RS-a, ili u Istočnom Sarajevu, na čemu inzistiraju iz Federacije BiH argumentirajući to blizinom sjedišta Suda i Tužilaštva BiH, kao i državnog zatvora u kojega se smještaju pritvorenici.

Delegacija EU u BiH istaknula je kako je razočaravajuće da se nije mogao postići kompromis o tom pitanju, podsjećajući da je Evropska komisija kao jedan od ključnih prioriteta za BiH definirala poboljšanje funkcioniranja pravosuđa.

Zbog spora oko ovog pitanja, ministri iz RS-a u Vijeću ministara BiH u četvrtak su na tom tijelu blokirali raspravu i o svim drugim zakonima pa parlamentu za sada neće biti upućen nikakav novi prijedlog na usvajanje.

Uprkos zastojima na državnoj razini, kao i zakonima koji su ranije usvojeni u RS, a koji su u suprotnosti s legislativom EU-a, o datumu za početak pregovora govori se sve intenzivnije, dok je i dalje upitno kako riješiti brojne političke nesuglasice u našoj zemlji.

Posjet državama zapadnog Balkana

Inače, posjet zapadnom Balkanu predsjednica Evropske komisije počinje danas u Sjevernoj Makedoniji gdje će se sastati s predsjednikom Stevom Pendarovskim.

U ponedjeljak ujutro razgovarat će i s premijerom Dimitrom Kovačevskim, dok će se u Prištini sastati s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, kao i premijerom Albinom Kurtijem.

U utorak ujutro boravit će u Podgorici gdje će se sastati s predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom Dritanom Abazovićem, dok će u poslijepodnevnim satima otputovati u Beograd.

U Beogradu će razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i s premijerkom Anom Brnabić, nakon čega dolazi u Bosnu i Hercegovinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *