Papa ponovo pozvao na prekid vatre u Gazi: “Preklinjem vas da prestanete, u ime Boga”

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo u nedjelju je ponovo pozvao na prekid vatre u Gazi i oslobađanje talaca, navodi Vatican News.

U jeku izraelskih napada na Gazu, Papa je ponovo apelovao na prekid vatre, kao i na oslobađanje izraelskih talaca koje drži palestinska grupa Hamas.

“Preklinjem vas da prestanete, u ime Boga… prekinite vatru”, rekao je papa Franjo u Vatikanu uoči molitve Angelus.

Papa je izrazio nadu da se “traži svaki mogući put” kako bi se izbjegla eskalacija sukoba, pružila pomoć ranjenicima i isporučila pomoć stanovništvu Gaze, gdje je “humanitarna situacija izuzetno teška”.

“Možemo li razmišljati o djeci, svoj djeci uključenoj u ovaj rat, kao i u Ukrajini i drugim sukobima: mi na ovaj način ubijamo njihovu budućnost. Pomolimo se da imamo snage reći dosta”, dodao je papa Franjo.

Ove sedmice je izraelska vojska proširila svoje zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je pod nemilosrdnim zračnim napadima od iznenadne ofanzive Hamasa 7. oktobra.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 9.770 Palestinaca, od kojih 4.800 djece i 2.550 žena, dok je u isto vrijeme ubijeno više od 1.500 Izraelaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *