“Trojka” posvađana uoči izbora Vlade KS, Naša stranka kivna zbog “neposlušnih” NiP-ovaca

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo prekinuta je kada su zastupnici Naše stranke, uvrijeđeni zbog glasanja dijela zastupnika Naroda i pravde o izvještaju Javnog preduzeća ZOI ’84, napustili današnje zasjedanje.

Nakon glasanja o izvještajima, među kojima je bio i onaj o ZOI-ju data je pauza od sat, ali se zastupnici iz Naše stranke nisu više pojavili u skupštinskoj sali. Kvoruma za rad nije bilo, pa su se zastupnici bez obrazloženja razišli.

Na dnevnom redu su bili izvještaji ZOI ’84 Olimpijski centar Sarajevo, Centar Skenderija i Sarajevo-šume. Kulminiralo je na izvještaju ZOI-ja ’84, na čijem je čelu Jasmin Mehić, kadar Naše stranke, blizak predsjedniku Edinu Forti. Svi izvještaji su oboreni, uključijući i ZOI-jev, za koji je valjda bilo očekivanio ili dogovoreno da ipak dobije podršku.

Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke, tražila je pojedinačno izjašnjavanje zastupnika gdje se ispostavilo da su NiP-ovci Mersiha Mehmedagić, Elmedin Okerić i Rusmir Pobrić bili suzdržani, što je rezultiralo obaranjem izvještaja. Da bi izvještaj dobio pozitivnu ocjenu Skupštine KS, falio je tek jedan glas za.

Stvar je zapravo međusobnih trvljenja unutar NiP-a a koja se prelijvaju na cjelokupnu koaliciju “Trojka”, baš kao što je to slučaj i sa zasad neuspjelim opozivom načelnika Općine Centar Srđana Mandića (Naša stranka). Njegov opoziv pokrenuli su vijećnici NiP-a predvođeni Jasminom Ademovićem, sinom prvog zamjenika predsjednika NiP-a Kemala Aemovića.

Na današnjoj sjednici Skupštine KS oboren je i izvještaj preduzeća Sarajevo-šume kojim rukovodi NiP-ov kadar, ali onaj iz struje Kemala Ademovića. U suprotnom NiP-ovom taboru je Aljoša Čampara, koji je ujedno i zastupnik u Skupštini KS. Izvještaj Sarajevo-šuma oborila je u principu opozicija predvođena SDA uz svesrdnu pomoć u diskusijama i glasanju pri izvještaju upravo Čampare. Da pukotine unutar NiP-a ne budu toliko očigledne, ostatak zastupnika te stranke se, prema objašnjenju pojedinih zastupnika, odlučio da pri glasanju bude suzdržan.

Ademoviću odani kadrovi u Skupštini KS na čelu s predsjedavajućim Elvedinom Okerićem kod glasanja za izvještaj ZOI-ja bili su suzdržani. To je razbjesnilo Našu stranku, jer na čelu ZOI-ja je kadar bitan Edinu Forti, a Edin Forto je bitan Elmedinu Konakoviću. Otprilike isti scenarij kao i u “porodičnoj svađi” u vezi sa Mandićem kada su Konaković i njegova struja u NiP-u vršili pritisak na vlastite stranačke kadrove da Mandića ostave u načelničkoj fotelji.

Prema ranijim najavama, potvrđivanje Vlade Kantona Sarajevo, ponovo sa Nihadom Ukom (Naša stranka) na čelu, trebalo bi se naći na dnevnom redu sutrašnje sjednice Skupštine KS. Kako bi izbacili Stranku za BiH iz kantonalne vlasti, Uk je podnio ostavku na premijersku poziciju a potom je Skupština smjenila Vladu. Premijer u ostavci, ujedno i mandatar Uk, već je poslao u proceduru imena novih ministara, koji su mahom dosadašnji ministri, s izuzetkom dvojice SBiH-ovaca i SDP-ovog ministra zdravstva Harisa Vranića čije je loše ministrovanje valjda dozlogrdilo i samom SDP-u.

Koaliciju “Trojka” u javnom prostoru već nazivaju koalicijom “dvije i po stranke”.

“Trojka” sutrašnju sjednicu i imenovanje Vlade dočekuje posvađana, ali iz te koalicije ujedno tvrde da današnja skupštinska dešavanja ne bi trebala utjecati na ishod glasanja o novoj izvršnoj vlasti u ovom kantonu.
Najnovije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *