Bidenu prekipjelo pa povukao crtu: Donio odluku koja će uzdrmati svjetski poredak

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je odlučio kako će SAD odgovoriti na napad dronom u kojem su ubijena tri američka vojnika u Jordanu.

Biden je izjavu dao dok je napuštao Bijelu kuću radi prikupljanja donacija na Floridi.

Mislim da nam ne treba širi rat na Bliskom istoku“, istaknuo je Biden.

Proiranska grupa Islamski otpor u Iraku preuzela je odgovornost za napade u kojima su ubijena najmanje tri i povrijeđeno još 34 američka vojnika.

Američke snage su se u trenutku napada dronom nalazile u Tornju 22, bazi strateški smještenoj blizu jordansko-sirijske granice.

Biden nije tačno naveo kakav bi mogao biti američki odgovor. Iran je negirao bilo kakvu umiješanost u napad, no Biden ih je prozvao.

“Smatram ih (Iran, op.a) odgovornima jer opskrbljuju oružjem ljude koji su to učinili”, poručio je, a piše BBC, prenosi portal Direktno.hr.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin u ponedjeljak, 29. januara, je poručio da će Sjedinjene Države poduzeti “sve potrebne radnje” da odbrane svoje trupe nakon što su u napadu proiranskih militanata u Jordanu poginula tri vojnika, a nekoliko desetaka ih je povrijeđeno.

Napad u nedjelju, 28. januara, bio je prvi smrtonosan za američke vojnike otkad je u oktobru krenula ofanziva Izraela na Pojas Gaze te predstavlja veliku eskalaciju tenzija koje već vladaju Bliskim istokom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *