Najavljivan novi način izbora ustavnog sudije iz FBiH, ali predloženo skoro isto rješenje kao postojeće

Zastupnici Naše stranke, HDZ-a, SDP-a, NiP-a i HDZ-a 1990 u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zvanično su predložili Odluku o postupku izbora i imenovanja sudije/sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu da će na jesen opet biti aktuelizirano pitanje izbora sudija u najvišu sudsku instituciju u državi, članovi vladajuće koalicije su odlučile formalizirati način izbora i tako promijeniti odluku iz 2005. godine, koja nije ušla u detalje po brojnim pitanjima koja su aktuelna.

Iako je zastupnik Naše stranke u PD PFBiH Mirsad Čamdžić najavljivao opširan dokument, koji bi omogućio transparentniji proces izbora sudije Ustavnog suda BiH, od toga, prema ovom prijedlogu, neće biti ništa.

Prema zvanično predloženom dokumentu, u koji je uvid imao Klix.ba, proces bi manje-više ostao apsolutno isti.

Jedina značajnija promjena je u članu 5., stavu (1), u kojem piše: “U skladu sa prostornim kapacitetima, princip javnosti osigurat će se na način da se svim zainteresovanim zastupnicima, osobama iz naučne zajednice i drugim zainteresovanim licima omogući pristup sjednici prilikom provođenja intervjua u dijelu dvorane predviđenoj za goste.”

Međutim, u stavu (3) ovog člana piše: “Tokom provođenja intervjua zabranjeno je korištenje mobilnih uređaja, odnosno aparata za elektronsku komunikaciju i snimanje”. Drugim riječima, odgovori kandidata će biti tajna za javnost.

Podsjetimo, Čamdžić je u novim pravilima najavljivao puno više transparentnosti u ovom procesu.

“On jeste malo složeniji, jeste prošireniji, ali uključuje daleko više struku, uključuje javnost, intervjue, uključuje opciju da na tom intervjuu, kada budemo birali ustavnog suca ili sutkinju, budu prisutni i svi zastupnici, da predsjednici klubova mogu postavljati pitanja, da mi možemo vidjeti koga biramo u Ustavni sud. Mene zanima, kao socijal-liberala, kakav je stav tog suca o abortusu, o ljudskim pravima, nekim drugim pitanjima i na osnovu toga će se bodovati i imenovati ustavni sudac”, poručio je tada Čamdžić.

Međutim, u predloženom dokumentu se većinom potvrđuje dosadašnji proces izbora sudije iz FBiH u Ustavni sud BiH, a u članu 9. se napominje da se u Predstavnički dom može poslati samo prvorangirani kandidat, ali i kandidatska lista do četiri imena.

Podsjetimo, izbor Marina Vukoje izazvao je široku diskusiju u FBiH o tome kako se biraju sudije Ustavnog suda BiH.

U prvi plan su izašle veze sada sudije US BiH s HDZ-om, ali i činjenica da kandidati za ovo mjesto ne moraju ispunjavati mnogo uslova. Tačnije, prema Ustavu BiH, moraju samo imati pravo glasa i biti “istaknuti pravnici visoko moralnog ugleda.”

Ova terminologija se koristi i u prijedlogu odluke kojeg su poslali članovi vladajuće koalicije u FBiH, tačnije u članu 2.

Treba još istaći da je predloženo da se ova odluka, to jeste prijedlog nove Odluke o postupku izbora i imenovanja sudije/sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine razmatra po skraćenom postupku.

U skladu sa Poslovnikom o radu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, sjednica ovog tijela s ovim prijedlogom trebala bi biti zakazana u roku od 14 dana od podnošenja ovog prijedloga, odnosno do 23. jula ove godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *